Deilige lussekatter til Luciadagen

Svart senker natten seg
I stall og stue
Solen har gått sin vei,
Skyggene truer
Inn i vårt mørke hus
Stiger med tente lys,
Santa Lucia, Santa Lucia

13. desember er Santa Lucia og da er det sang, levende lys og lussekatter som preger dagen.

20151212_154835_resized

LUSSEKATTER

Ingredienser:

100 gram smør

3 dl melk

25 gram gjær (1/2 pakke)

1/4 ts safran

1/2 ts salt

1 dl lys sirup

1 egg

10-12 dl hvetemel

Pynt: 1 sammenvispet egg, rosiner.

Fremgangsmåte:

Rør gjæren ut med lunken melk, tilsett smeltet og avkjølt smør. Ha i egget og bland inn alle de tørre ingrediensene.

Rør deigen godt sammen til deigen så vidt slipper bakebollen. Jeg bruker kjøkkenmaskin til å lage deig med så da kan deigen gå til den blir både glatt og fin.

Dekk til deigen og la den heve til dobbel størrelse, cirka 30-40 minutter.20151212_141640_resized

Del deigen i emner og rull ut på bakebordet. Rull ut til fingertykke pølser som danderes i forskjellig mønster, enten tradisjonelt eller etter egen kreativitet.

Pynt med rosiner.

La lussekattene heve på et lunt sted 30 minutter.

Pensle forsiktig med sammenpisket egg.

Stekes i forvarmet ovn på 230 grader celsius, cirka 8-10 minutter til de er blitt pent gyldne. Avkjøl på rist.

Tips:

For å få gulfargen kan man istedenfor safran bruke gurkemeie som er mye rimeligere, men smakløst.

20151212_155231_resized

 

 

 

 

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s