Blåbær

Blåbær er bæret over alle bær slik jeg ser det. Fargen, smaken og sødmen er fullkommen!

Tenk så heldig vi er som kan høste så mye deilig bær i skogen om høsten!

Tenk så heldig vi er som kan høste så mye deilig bær i skogen om høsten!

Nybakt brød med blåbærsyltetøy, blåbærsmoothie, pannekake med blåbærsyltetøy, blåbærgrøt, blåbærsuppe, pavlova full av blåbær, trollkrem av blåbær….akk ja, det er mye godt man kan lage av blåbær!

Nyrørt blåbærsyltetøy på skiva....mmmm :-)

Nyrørt blåbærsyltetøy på skiva….mmmm 🙂

Det er mye jobb å plukke blåbær, og mye jobb å rense den når man kommer hjem, synes nå jeg, men den er verdt det og jeg plukker hver høst så mye blåbær som jeg rekker over. Det er herlig å kunne fylle fryseren med blåbær, helst så mye at vi kan ta opp en porsjon hver gang vi har lyst til det, gjennom hele vinteren.

Kan være litt jobb å rense bær, men det er jammen verdt det når man kan kose seg med blåbær langt inni vinteren!

Kan være litt jobb å rense bær, men det er jammen verdt det når man kan kose seg med blåbær langt inni vinteren!

Mitt frysetips: Jeg foretrekker å fryse blåbær hele, uten å tilsette annet enn sukker. Jeg har bæra i fryseemballasje og strør passe sukkermengde over. Jeg tar den ut av fryseren noen timer før servering. Når den er tint opp er det bare å røre sammen, og eventuelt tilsette litt mer sukker dersom jeg har hatt for lite i før innfrysing.

Dersom jeg skal bruke blåbæra i smoothie bruker jeg å kjøre den i mikseren imens den ennå er frosset.

Skal jeg bruke blåbæra på pavlovakake lar jeg den alltid renne av slik at safta ikke skal misfarge kremen.

Når det er gode blåbærsesonger plukker jeg som oftest litt ekstra bær som jeg lager saft av. Av saftkonsentratet kan man også lage gele som er god å ha på brødskiva.

BLÅBÆRSAFT

1 kg blåbær

5 dl vann

500 gram sukker (evt. mer dersom man foretrekker søtere saft)

Sitronsyre

Fremgangsmåte: Kok bær og vann i en kjele i 10-15 minutter til bæra sprekker. Sil fra bærmassen ved å tømme alt gjennom en saftpose.

Mål opp mengden saft og tilsett sukker ut fra mengden væske. Kok til sukkeret er oppløst. Skum av underveis.

Ha på konserveringsmiddel (etter anvisning på pakken) og ha safta på rene, varme flasker.

Denne safta er et konsentrat og blandes cirka 1:6.

TIPS: Jeg bruker å fryse blåbærsafta, i porsjoner på rundt 5 dl. Tomme og godt rengjorte melkekartonger og tilsvarende er ypperlig til dette bruk.

Deilige blåbær :-)

Deilige blåbær 🙂

 

 

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s